Ποικιλίες κρασιού
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΟΙΝΑΜΠΕΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
α) Αμπελουργική ζώνη Νεμέας, στο νομό Κορινθίας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία Αγιωργίτικο ή Μαύρο Νεμέας.
β) Αμπελουργική ζώνη της Κρήτης και ειδικότερα οι αμπελώνες των Αρχανών και Πεζών όπου καλλιεργούνται δύο ποικιλίες : η ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι και η ερυθρή ποικιλία Μανδυλαριά.
γ) Αμπελουργική ζώνη της Δυτικής Μακεδονίας η οποία περιλαμβάνει τρεις περιοχές : της Νάουσας, του Αμυνταίου και της Γουμένισσας, στις οποίες καλλιεργείται η πιο εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του Βορειοελλαδικού χώρου, το Ξινόμαυρο.
Άλλες γνωστές ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μικρές αμπελουργικές ζώνες είναι :
Η ποικιλία Λημνιό, που καλλιεργείται κυρίως στη Χαλκιδική, στη Λήμνο, στο Άγιο Όρος, στη Σκόπελο, στην Αλόννησο, στη Θάσο και σποραδικά γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Η ποικιλία Ρωμαίηκο, που καλλιεργείται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες.
Η ποικιλία Φωκιανό που καλλιεργείται στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία, στη Σάμο, στη Λήμνο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στις Κυκλάδες.
Η ποικιλία Φιλέρι που καλλιεργείται στην Ηλία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΟΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι οίνοι που παράγονται σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσονται με βάση την ποιότητά τους σε δύο μεγάλες κατηγορίες :
Σε οίνους με «Ονομασία Προέλευσης» γνωστοί και ως V . Q . P . R . D .
Υποδιαιρούνται σε :
- οίνους με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας
- οίνους με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη
Σε «Επιτραπέζιους οίνους»
Υποδιαιρούνται σε :
- Τοπικούς οίνους
- Οίνοι με Ονομασία κατά Παράδοση
- Οίνοι παλαιωμένοι που φέρουν την ένδειξη «κάβα»
- Οίνοι που κυκλοφορούν με κάποιο εμπορικό όνομα (μάρκα)
|